Južna Hercegovina je mediteranska mikroregija u pravom smislu riječi. Blizina Jadranskoga mora, nadmorska visina i reljef određuju njenu klimu i vegetaciju. Ovaj krški prostor karakteriziraju topla ljeta i blage zime na kojem prevladavaju dva vjetra: sjeverni (u narodu zvan bura) i južni koji dolazi s mora (zvan jugo). Prostor južne Hercegovine prekrivaju autohtone i sredozemne biljke koje u kombinaciji sa sivim vapnencem stvaraju romantične i nezaboravne slike. Pored ljekovitih biljaka, ovdje uspjevaju i kulture kao što su: masline, mandarine, narandže, smokve, vinova loza, šipak, itd. Cijeli prostor ukrašava i visoko raslinje poput hrasta, jasena i graba. Na ovom ruralnom području turisti su u mogućnosti imati niz prigodnih aktivnosti kao što su: promatranje ptica, kampiranje, vožnja kajakom, ribolov, lov, fotografiranje, ronjenje, posjete parkovima, farmama, voćnjacima, itd. Od sjevera gdje izvire, pa sve do Jadranskoga mora, rijeka Neretva čini ovaj kraj najplodnijim u Bosni i Hercegovini. Ovdje se proizvode paprika, rajčica, špinat, raštika, blitva, zelene salate, luk, lubenice, itd., koji hercegovačku kuhinju zasigurno svrstavaju u red zdravih mediteranskih kuhinja. Područje južne Hercegovine pruža mogućnosti ponude izvornih proizvoda od mesa i mlijeka; gastronomskih specijaliteta, vrhunskih vina, rijetkih vrsta voća - koje zbog svoje specifičnosti, načina uzgoja i prerade, daju za pravo nazvati ih «originalnim hercegovačkim proizvodima».
Jug Kantona-Županije
Grad Mostar je središte Hercegovine u svakom pogledu. Po svojim geografskim značajkama pripada mikroregiji južna Hercegovina. Pored Mostara, ovu mikroregiju čine i područja općina Čitluk, Čapljina, Stolac, Ravno i Neum.